SR sa pridala k iniciatíve na ochranu audiovizuálneho priemyslu EÚ

17.05.2013 Celý región

Brusel 17. mája (TASR) - Slovensko patrí medzi 14 krajín EÚ, ktoré na čele s Francúzskom žiadajú Európsku komisiu (EK), aby z očakávaných rokovaní s USA o liberalizácii služieb a obchodu vyňala oblasť audiovizuálneho priemyslu v snahe ochrániť kultúrne bohatstvo a dedičstvo Európy.

V rozhovore pre TASR to potvrdil štátny tajomník Ministerstva kultúry SR Ivan Sečík, ktorý sa dnes zúčastnil zasadnutia Rady EÚ pre vzdelávanie, mládež, kultúru a šport v Bruseli.

Sečík upozornil, že dohoda o voľnom obchode medzi EÚ a USA bude mať nesmierny politický a ekonomický význam, keďže transatlantické partnerstvo spojí dva silné ekonomické bloky a vytvorí nové možnosti pre vzájomné investície a obchod a nové pracovné miesta.

"Francúzsko a ďalšie krajiny chcú už v rámci rokovania o tomto mandáte stanoviť hranice, za ktoré by EÚ nemala ísť. Na základe doterajších skúseností vieme, že oblasť audiovizuálnych a mediálnych služieb a kultúry vôbec, je veľmi citlivá," opísal Sečík okolnosti iniciatívy, ktorá viedla k spoločnému listu 14 ministrov kultúry. Za Slovensko list podpísal minister kultúry Marek Maďarič.



Podľa Sečíka sa SR stotožňuje s obavami Paríža, že by liberalizácia v oblasti audiovizuálnej tvorby mohla ohroziť kultúrnu a jazykovú rôznorodosť v Európe.

"Preto chceme, aby táto oblasť nebola predmetom zásadných rozhovorov o liberalizácii obchodných a investičných vzťahov," uviedol Sečík a dohode, o ktorej sa chystá rokovať EÚ so Spojenými štátmi.

Podľa slov štátneho tajomníka sú európske krajiny v porovnaní s USA v tomto smere v defenzíve, a to aj napriek opatreniam na úrovni EÚ alebo jednotlivých členských štátov na podporu audiovizuálnej tvorby. Na Slovensku to bol podľa Sečíka napríklad vznik Audiovizuálneho fondu.

"To výrazne podnietilo rozvoj audiovizuálnej a mediálnej tvorby. Ale aj napriek tomu táto tvorba v rámci EÚ tvorí len 27 percent celkového trhu. Na americkom trhu európska audiovizuálna tvorba predstavuje asi 10 percent na trhu. Každý pokus o liberalizáciu týchto pravidiel by znamenal ešte väčší nepomer v tejto oblasti, čo si Európa nemôže dovoliť," upozornil Sečík.

Predseda EK José Manuel Barroso vo štvrtok v Bruseli vyhlásil, že "má zmysel venovať špeciálnu starostlivosť európskej kultúre." A dodal, že ochrana kultúrnej rôznorodosti EÚ je uvedená aj v základnej legislatíve únie, čo dáva možnosť členským štátom možnosť osobitne pristupovať k ochrane kníh, hudby alebo filmov - na rozdiel od ostatného tovaru v rámci pravidiel vnútorného trhu.

Spoločný list pre írske predsedníctvo v EÚ, Európsku komisiu a Európsky parlament podpísali ministri kultúry Belgicka, Bulharska, Cypru, Francúzska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Portugalska, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Španielska a Talianska.
 

Vyberte región